Nasiona szałwii hiszpańskiej znane są od czasów Azteków, ale to właśnie teraz obserwujemy gwałtowny wzrost zainteresowania tą rośliną. Wynika to z większej potrzeby wzbogacania naszej diety w produkty bogate w składniki odżywcze. Moc błonnika Istnieją dowody na to, że błonnik nierozpuszczalny jest bardziej sycący i bardziej ogranicza głód niż [...]
Mamy zwolenników kawy, a także miłośników herbaty. Jest tak wiele gatunków i smaków herbat, że można przebierać do woli. Jedną z ciekawych odmian jest pu-erh. Podobnie jak czarna i zielona herbata, pochodzi z liści rośliny Camellia sinensis. Jednak liście pu-erh są przygotowywane trochę inaczej: są fermentowane, a następnie leżakują przez długi [...]
Wydawać by się mogło, że skoro dni na początku wiosny są wyraźnie dłuższe, niż w szczycie zimy to nie trzeba już kontynuować suplementacji diety witaminą D. Nie jest to jednak przekonanie słuszne, a wręcz przeciwnie - można nawet rzec, że jest to moment kluczowy w kontekście troski o stan odżywienia organizmu tym związkiem. Historia witaminy D [...]
Nowotwory przewodu pokarmowego (GI) obejmują nowotwory wywodzące się z jelita cienkiego, odbytnicy, okrężnicy, trzustki, pęcherzyka żółciowego, przełyku, żołądka, dróg żółciowych i wątroby. Dwa najczęstsze nowotwory przewodu pokarmowego to rak żołądka i jelita grubego, które dotykają odpowiednio 952 000 i 1,4 miliona pacjentów rocznie. [...]
Inhibitory PDE5 to np. sildenafil, vardenafil, tadalafil, avanafil, lodenafil, udenafil i mirodenafil. Są stosowane do leczenia dysfunkcji erekcji, choroby wysokościowej, tętniczego nadciśnienia płucnego itd. Niestety, rekreacyjne stosowanie środka z tej grupy razem z marihuaną, może być groźne dla zdrowia, czasem dla życia. Referencje: AL. [...]
[...] żółciopędne, ochronne na wątrobę, obniża stężenie cholesterolu i trójglicerydów we krwi, żółciotwórcze. Referencje: Eman Tah Mohammed i wsp. „Cynara scolymus leaves extract alleviates nandrolone decanoate-induced alterations in testicular function and sperm quality in albino rats” https://link.springer.com/article/10.1007%2Fs11356-019-07302-4
Czkawka jest spowodowana mimowolnymi skurczami przepony - mięśnia, który oddziela klatkę piersiową od brzucha i odgrywa ważną rolę w oddychaniu. Ten mimowolny skurcz sprawia, że struny głosowe zamykają się na bardzo krótko, co powoduje charakterystyczny dźwięk czkawki. Niestety zdarzają się osoby bardzo podatne, a czkawka bywa dla nich prawdziwą [...]
[...] Czekolada? Tak, ale bez cukru! Zastosowana w FRUTILOVE czekolada mimo słodkiego smaku nie zawiera ani grama dodanego cukru. Wykorzystano do jej produkcji naturalny maltitol, który jest idealnym zamiennikiem sacharozy, jednak wykazuje od niej dużo niższą wartość energetyczną i nie powoduje gwałtownego skoku cukru we krwi. Ma niski indeks [...]
Chociaż zioła tradycyjnej medycyny Wschodu z reguły kojarzą się z działaniem wzmacniającym organizm w walce ze stresem, czy nadmiernym obciążeniem wysiłkiem, to warto wiedzieć, że współczesna nauka znajduje jeszcze inne, zweryfikowane zastosowania dla przeróżnych kwiatów, korzeni, liści, czy owoców. Nowotwór żołądka – przyczyny i skutki Rak [...]
Część z nas bezgranicznie uwielbia słodycze. Jednak spożywanie ich w dużej ilości niestety ma swoją cenę. Cukier w nadmiarze może powoduje problemy zdrowotne i najlepiej ograniczać go do minimum. Jak rozpoznać, że "miarka" została przebrana i spożywasz go za dużo? Oto 8 sygnałów, które ciało zaczyna wysyłać, aby poinformować Cię, że musisz [...]
Jeżeli we krwi jest wystarczająca ilość witaminy D, prawdopodobieństwo nadwagi jest mniejsze niż wtedy, gdy stężenie witaminy D jest niższe niż optymalne. Im wyższe jest BMI tym bardziej jest to zauważalne. To dość interesujący temat, ponieważ w wielu krajach prawie połowa populacji ma mniej witaminy D w swoim organizmie niż wartości rekomendowane [...]
Coraz częściej pojawiają się doniesienia naukowe, które wskazują na to, że picie aromatycznego naparu z ziaren kawowca wykazuje wiele działań prozdrowotnych. Epidemiolodzy z Harvard University opisali kolejne z nich. W American Journal of Clinical Nutrition przedstawiają ciekawe badania, które sugeruje, że osoby pijące kawę mogą pochwalić się [...]
Kamienie moczowe dotyczą sporej części populacji (5% kobiet, 12% mężczyzn) i mogą być bardzo bolesne. Większe kamienie (>7 mm) prawie zawsze wymagają nawet interwencji urologicznej. Kamienie mogą być zbudowane z kwasu moczowego, wtedy pomocna może być alkalizacja ustroju np. solami z potasem. Podsumowanie Dna moczanowa dotyka ~1% populacji. [...]
Źle skomponowana dieta, zbyt mała ilość wypijanych płynów, zaburzenia hormonalne, czy też nadmierna aktywność fizyczna mogą przyczynić się do zaburzeń gospodarki wodno-elektrolitowej i spowodować zatrzymanie wody w organizmie. Gdy nagle nabierasz wody i puchniesz Chyba każdy miał taki moment w swoim życiu, że nagle z dnia na dzień masa ciała [...]
Witaminy stanowią grupę substancji odżywczych o nie do przecenienia roli w kontekście wielokierunkowego wzmacniania organizmu. Kilka z nich wyróżnia się w holistycznym wspieraniu funkcji życiowych. Najbardziej wyrazistymi związkami chemicznymi o charakterze odżywczym z tej grupy są między innymi kwas askorbinowy (witamina C) oraz cholekalcyferol [...]
[...] increased oxidative stress: reversal by vitamin C supplementation https://link.springer.com/article/10.1007/s00394-014-0821-x Melissa A. Moser i in. Vitamin C and Heart Health: A Review Based on Findings from Epidemiologic Studies https://www.mdpi.com/1422-0067/17/8/1328/htm Katarzyna KLARZYŃSKA i in. Izoprostany jako bio-wskaźniki stresu [...]
[...] Ich wysoka zawartość cukru, tłuszczów nasyconych i kalorii może prowadzić do zakłócenia bilansu energetycznego oraz trudności w kontrolowaniu apetytu. Jednak istnieją alternatywy, które pozwalają cieszyć się smakiem słodkości bez obaw o dietę. Domowa alternatywa Pieczenie własnych ciastek to doskonały sposób na kontrolowanie składników i [...]
[...] biomarkerów związanymi z zapaleniem, wyższymi stężeniami beta-kazomorfiny-7 (BCM-7). Wydaje się, że BCM-7 wiąże się z receptorami mu-opioidowymi, które hamują perystaltykę i wywołują różnorakie zaburzenia. Mleko zawierające oba rodzaje β-kazeiny typu A1 i A2 częściej powoduje wzdęcia, ból, biegunkę, stan zapalny i zmniejszoną [...]
[...] białka w proszku zmiksowana z owocami lub płatkami, żeby uzyskać wartościowy posiłek. Choć na rynku dominuje białko serwatkowe i sojowe, to producenci nadal poszukują alternatyw. Pojawia się coraz więcej propozycji, a jedną z nich jest białko z grochu. Czym jest białko z grochu? Jak można się spodziewać, białko to pochodzi z grochu. Proces [...]